Чăваш йăли-йĕркине сума суни малашлăха çирĕп утăмсемпе утма пулăшать.

"Халӑх вӗрентӗвӗн пуянлӑхне упраса аталантарса пырсан ҫеҫ чӑваш ҫӗнӗрен чӗрӗлсе малалла кайма пултарать» тӗнчери ытти халӑх йышӗнче тивӗҫлӗ вырӑна тухать, ӗмӗрхи чапне ҫӗнетсе, чӗртсе яма шанчӑк тупать", - тет педагогика ӑслӑлӑхӗсен докторӗ Г.Н.Волков. Чӑваш халӑхӗн виҫӗ пин ҫулти чыслӑ аваллӑхӗ мухтава тивӗҫлӗ. Ҫак халӑх ӗмӗр-ӗмӗр тар юхтарса ӗҫлесе, выльӑх-чӗрлӗх ӗрчетсе, тыр-пул акса, ҫурт-йӗр лартса, хӑмла, улма-ҫырла, пахча, вӑрман ӳстерсе пурӑннӑ.

Мӗнрен килнӗ-ха чӑваш халӑхӗн сӗм аваллӑхран пыракан пархатарӗ? Паллах, авалтан пыракан, ӑруран ӑрӑва куҫакан йӑла-йӗркесенчен. Несӗлсем пирӗн валли пуян еткер хӑварнӑ. Кунта халӑх сӑмахлӑхӗ, ал ӗҫ пултарулӑхӗ, халӑх юрри-ташши кӗреҫҫӗ. Пирӗн ҫак еткерпе усӑ курма пӗлмелле.

Çавна май шкул ачисене хамăр тăрăхри йăла-йеркепе тĕплĕн паллаштармалла. 6-мĕш класра вĕренекенсем районта  иртекен «Муркаш районĕ. Йăла-йĕркесем, уявсем» конкурса хутшăнма кăмăл турĕç. Вĕсем çак тăрăхра пирĕн мăн асаттесем ирттернĕ вирĕм (сĕрен) уявне аса илсе сцена çине кăларчĕç. Вирӗм — усал-тӗселе хӑваласа ямалли тури чӑвашсен уявӗ, анатри чӑвашсен сӗрен ятлӑ. Ӑна  Мӑнкун   умӗн ирттернӗ.

Авалхи йăлана чĕртсе тăратни паянхи çамрăксемшĕн уйрăмах пĕлтерĕшлĕ. Чăваш йăли-йĕркине сума суни малашлăха çирĕп утăмсемпе утма   пулăшать.